fam-juni-21-1-1200Etter altfor lang tid uten sosiale sammenkomster og festlig lag, er mange nå klar for å møte kollegaer på en skikkelig sommerfest. Men husk å ta hensyn til ansatte som fortsatt ikke er klar for å møtes.

Det har ikke stått på kreativiteten til folk, med middager og fredagspils over Teams på kryss og tvers av landet. Noen har kanskje «sett» og «møtt» venner og kollegaer oftere enn før, da den digitale verdenen har vist seg være mer tilgjengelig og mer fleksibel enn det å møtes i virkeligheten.

Men, er det nå på tide å møte kollegene fysisk? Og får vi lov? Hvor mange kan vi være samlet?

Du som leder har kanskje kjent på det allerede. Den supersosiale arbeidstakeren som griper enhver mulighet til å småsnakke med kollegaer ved kaffemaskinen, som nå er lei av å sitte hjemme og drikke kaffe med kollegaer gjennom en skjerm. Interne spørreundersøkelser viser at han har veldig lyst til å møtes til sommerfest. Eller hun som er litt skeptisk, som helst ikke vil komme inn på kontoret, selv om det er tilrettelagt for dette, i frykt for å bli smittet nå helt på tampen av pandemien. Hun trykker «nei, jeg vil ikke delta på sommerfest hvis dette avholdes».

Det er nok mange ledere som sitter midt oppe i disse utfordringene akkurat nå. Vi opplever at mange ledere har medarbeidere med et enormt behov for en sosial sammenkomst. Det å møtes fysisk nå er sårt tiltrengt. Flere er alene og har ikke sett kollegaene sine på lang tid. En sammenkomst med kollegaer ville kanskje gitt et boost, en slags sosial vitamininnsprøytning til flere. På den andre siden ville det vært dumt at det er arbeidsgiver som tar «denne sjansen på målstreken», i tilfelle noen skulle bli smittet og syke nå som vi endelig ser en ende på pandemien.

Faller valget likevel på en fysisk sommerfest, er det flere ting en leder må tenkte på.

Det er viktig å holde seg oppdatert på gjeldende lovverk og retningslinjer gitt fra nasjonalt hold og for kommunen du hører til. Dette gjelder selvfølgelig enten du velger å møtes ute eller i det private hjem. Selv om flere nå er vaksinerte, gjelder fortsatt smittevern der avstand og håndvask står sentralt.

Blir det da en litt amputert sommerfest når man må delegere plasser, med avstand og kanskje munnbind?

Det finnes heldigvis gode kreative løsninger, dersom antallet ansatte for eksempel er for mange i bedriften.

Vi i Simployer har fått tilbakemelding på at flere ledere samler teamene sine, eller fordeler ansatte i grupper, og har fysiske avslutninger hvor smittevern er mulig å overholde. Nå som det er lov å gå ut og spise, er jo dette et fint alternativ til den store sommerfesten. Andre velger å ta med gjengen sin ut i parken på piknik, der avstand vil være lettere å overholde Det er mange fine alternative måter å holde en sommerfest på, en må bare tenkte litt kreativt Eventuelt kan man fortsette de sosiale sammenkomstene over Teams, som for så vidt har fungert bra for mange. Her kan man be alle kle seg ut, lage mat sammen eller bare ta en skål gjennom skjermen. Mulighetene er mange.

Det som er viktig er å møte ansatte på de behovene og bekymringene de har. For noen er det å møtes fysisk uaktuelt av flere grunner. Det er viktig at disse ikke «faller utenfor» det sosiale aspektet, hvis man velger fysisk oppmøte. Involver de ansatte, og be de komme med forslag med hva de selv kunne tenke seg av sammenkomst.

Vi ser at flere ledere velger denne «light-varianten» nå på tampen av pandemien. Uansett valg, blir det et hyggelig møtepunkt for folk. Så skal man ikke se bort fra at flere arbeidsgivere arrangerer en «kjempefest» når alle er tilbake på kontoret. Da har man i alle fall noe hyggelig å se frem til.